Риб или твърда лодка,преимущества и недостатъци

В следващите няколко реда ще се опитаме да направим съпоставка между Риб и твърда лодка.Какви са пеимуществата и недостатъците.
1.Риб лодка:
Предимства-на практика тези лодки са най-сигурните и са непотопяеми. Балоните държат лодката винаги над водата,дори лодката да се обърне, тя не потъва.Тези лодки имат отлично поведение при лоши метеорлогични условия и са изключително стабилни при вълна.Друг плюс е тяхната бързина и отлична мореходност.
Недостатъци- недостатъците на Рибовете като лодки е по-малкото вътрешно пространствно и изхабяването на балоните във времето.Останалите недостатъци,ако можем да ги наречем такива са:високата цена,нуждата от по-мощен двигател в сравнение със твърда лодка със същите размери,транспортирането със колесар.
За да притежаваме такава лодка ни е нужен по-голям бюджет.

Tiger marine OPEN 520

2.Стъклопластови лодки:
Предимства-тези лодки в сравнение с рибовете имат по-голямо вътрешно пространство и повече място.Те могат да ви служат дълги години тъй като материалът не се изхабява.Останалите предимства са свързани с бюджета с който разполагате.Тези лодки имат значително по-ниска цена.Поради това ,че имат по-малко сцепление във водата двигателя е с по-малко конски сили в сравнение със Риб лодка със същия размер.
Недостатъци-клатене при вълна,по-лоша мореходност,често при щтормово време пръска вода в лодката.При лошо време трудно излизане на глисаж.

За да обобщим при избор на Риб или твърда лодка трябва да се съобразим първо с бюджета с който разполагме.На второ място да преценим какъв комфорт и сигурност искаме в морето.Въпрос на избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *