Ремонт на лодки от PVC-материал.

Ремонт на малки повреди на лодката може да се направи в полеви условия като се използва ремонтния комплект с който е снабдена всяка лодка.Но въпреки това е желателно ремонт да се прави или в сервиз или в домашни условия.В случай на голяма повреда е задължително ремонта да се извърши в кфалифициран сервиз.В случай на необходимост е най-добре да се обърнете към нас ,за да получите кфалифицирана помощ.Ако сте принудени да извършите ремонта сами следвайте следните указания.

Ремонт на спукан участък

1.Навлажнете парче плат с етил ацетат и почистете от лака мястото около дупката и парчето ПВЦ, което смятате да залепите.Изчакайте повърхноста добре да изсъхне.

2.Нанесете тънък слой лепило от ремонтния комплект върху повърхностите, които ще лепите и изчакйте да изсъхне за около 3 до 5 минути.

3.Повторно нанесете тънък слой лепило върху повърхностите,които ще лепите и изчакайте да изсъхне за около 3 до 10 минути.

4.Нагрейте залепващите повърхности при температура не по- висока от 60 градуса.За целта може да използвате сешоар, а в полеви условия запалка, но без да нагрявате с нея участъка от лодката.

5.Плътно притиснете пачето ПВЦ върху повредения участък на лодката и внимателно загладете цялата повъхност особено около края, като използвате предмет без остри ръбове.

За пълната полимеризация на лепилото и надеждното залепяне на материала са нужни около 12 часа.Желателно е да не надувате лодката по-рано.В краен случай може да надуете лодката минимум след 1 час,но запомнете съкращението на необходимото време намалява качеството и дълготрайноста на лепенката.

Ремонт на прорез или разлепяне на връзка

Прорезите или разлепените връзки трябва да се лепят и отвътре и отвън.Освен това при повреда с дължина повече от 10 см. това трябва да се извърши в заводски условия или в сертифициран сервис.Ремонт в полеви условия може да се извърши само в краен случай,но помнете, че резлтата няма да е дълготраен.

1. Убедете се,че в балона, който ще ремонтирате не останала вода или боклук, които са попаднали там при повредата.

2. Подгответе за отстраняване на повредата две парчета ПВЦ с размер достатъчен да покрие прореза или разлепената връзка,като си оставите запас от 1 см.(едното парче ПВЦ ще иползвате за отвън,другото за отвътре).

3. Навлажнете парче плат с етил ацетат и почистете от лака повреденото място отвън и отвътре, а също и двете парчета ПВЦ,които ще залепяте.Изчакйте да изсъхне.

4. .Нанесете тънък слой лепило от ремонтния комплект върху повърхностите, които ще лепите и изчакйте да изсъхне за около 3 до 5 минути.

5. Повторно нанесете тънък слой лепило върху повърхностите,които ще лепите и изчакайте да изсъхне за около 3 до 10 минути.

6. Нагрейте залепващите повърхности при температура не по- висока от 60 градуса.За целта може да използвате сешоар, а в полеви условия запалка, но без да нагрявате с нея участъка от лодката.

7.Внимателно поставете парчето ПВЦ от вътрешната страна на балона и плътно го притиснете от вътрешната страна,старателно загладете цялата повърхнаст особено краищата, като използвате предмет без остри ръбове.

8.Оставете лодката да стои поне 5 часа преди да продължите ремонта.В краен случай може да продължите след не по-малко от 1 час.

9.Изпълнете същите операции и със второто парче ПВЦ само,че вече от външната страна на повреденото място.

Смяна на клапан

Клапаните се състоят от две части, едната от които се завинтва в друга, разположена във вътрешността на балона. За да замените повредена външна част на клапана е достатъчно, да я развийте със специален ключ (продава се отделно) и да я замените. Изправния клапан трябвада се завинтва със сила,така че въздухътда не преминава през краищата на клапана.

Често пъти не се налага да се сменя клапана,а трябва просто добре да се почисти и измие от боклуци и песечинки ,коита могат да попаднат в него и да нарушат работатата му.

Ако искате да направите подмяна на вътрешната част на клапана, трябва да знаете: това може да стане само в работилница!

За да се замени от вътрешната част на клапана, е необходимо да се направи разрез на балона в непосредствена близост до клапана ,който ще сменяте. Вътрешността на клапана трябва да се смени през разреза в балона, и след това мястото да се залепи. (вж. „Ремонт на прорез или разлепяне на връзка“).

Внимание!

За разреждане на лепилото или премахване на лепилото от повърхността PVC, се използва етил ацетат. В никакъв случай не обработвайте PVC материал с шкурка или други абразивни материали.

За лепене, използвайте специалното лепило, включено в ремонтния комплект. Ако по някаква причина не можете да използвате това лепило, използвайте само лепила за PVC (bonikol, dismakol или други специални лепила).Лепенето може да се проведе при всяка температура на околната среда. Ако използвате различно лепило, което не е включено в комплекта за ремонт, внимателно прочетете инструкциите за него. Може би, в този случай ще трябва втвърдител

Desmodur (RC, РСЕ или RN).Приготвянето на лепилото и втвърдителя трябва да бъде непосредствено преди свързването, като се спазват пропорциите.

Не забравяйте, че най-сериозни щети на лодката може да причини неправилната употреба и съхранение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *