Съвет при избор на надуваема лодка Продължение

В предишната  статия се спряхме на избор на лодка за сладководен риболов.Тук ще се опитаме да внесем яснота относно избора на надуваема лодка за морски риболов.Основнто правило при избор на лодка за морето е както казва Мечо пух:

-Колкото повече,толкова повече

Трябва да знаеме,че с морето шега не бива.Затова размера има значение.Освен размера на лодката е много важна мощноста на двигателя.За морски риболов е нужно да изберем моторна лодка със стационарна транцева дъска.Минималния размер,от който можем да започнем е 3метрова лодка.От този размер нагоре всичко е свързано с риболова който практикуваме и нашият бюджет.Едно от задължителните условия е да изберем  лодка с твърдо дъно и надуваем кил.Един  от основните фактори за нашата безопасност е наличието на подходящ и надежден извънбордов двигател.Ако практикуваме риболов на сафрид или кая в близост до брега можем да използваме лодка от 3 до 3,60 м и двигател не по-малък от 5 к.с.Ако обаче искаме да се включим в приключението на риболов на лефер или паламуд ,ни трябва лодка с по-голям балон и по-голяма дължина, респективно и по-мощен двигател.Тук ви препоръчваме дължина на лодката  от 3,60 до 4,50 като двигателя може да е от 10 до 15 к.с.Това оборудване ще ни позволи да ловим на тролинг без да сме постоянно мокри и да влезем в морето при сравнително не много големи вълни.Походящи модели са:BT-360S,BN-360S,BN-390S,BT-420S,BT-450S

Съвети при избор на надуваема лодка

В следващите няколко реда ще се опитаме да бъдем полезни на на всички наши клиенти,които са решили да станат горди собственици на надуваема лодка.На пазара на лодки има голямо разнообразие от модели и брандове. Ние няма да коментираме качествата на различните марки,а ще се спрем на основните въпроси,които обикновенно възникват при избора на лодка.Надуваемите лодки се използват за риболов,лов и свободно време.Първото нещо,което трябва да уточним за какво ще използваме нашата лодка.Най-масово лодките се изпозват за риболов. При избора на лодката трябва да знаем за какъв вид риболов ще я използваме.От това зависи размера,товароносимоста,комфорта и евентуално мощноста на двигателя.

Шаранджийски риболов

Ако практикуваме този вид риболов имаме нужда от лодка за разпъване.Това са най-бюджетните лодки. Като размери може да започнат от 1.90 m до 2,40-50 m.Може да ви препоръчаме моделите на „Барк“: B-190,B-240,B-240C,B-250.Тук няма нужда от извънбордов двигател.Което означава,че не е необходимо лодката да има транцева дъска.По отношение на въпроса със дъното дали да бъде твърдо-оребрено или книжка е въпрос на избор и бюджет.За да обобщим за шранджийски риболов имаме нужда от гребна лодка с дължина 1.90 m до 2.40 m която ще ни върши необходимата работа при разпъване на въдиците.

Спинигов риболов

Ако практикуваме риболов на спининг, трябва да знаем дали ни трябва,едноместна,двуместна или триместна лодка. Взависимост от това колко човека ще ловят на борда и какъв комфорт искаме да имаме.Тук опциите доста различни. Като можем да изберем лодка с поставяема транцева дъска за извънбордов ел. или бензинов двигател с цел по-лесно придвижване от точка А до точка Б .Ако сме любители на плувката и искаме да се усамотим на някой интересен залив до който можем да стигнем по суша. Имаме нужда от най-лекият вариант на лодка. Например едноместна лодка с дължина 2.10-2.30 m и с тегло около 20-22 кг.

B-210C надуваема,едноместна,лодка с оребрено дъно

Риболов на тролинг

Ако практикуваме риболов на тролинг, е нужно да знаем на какъв водоем ще ловим.Защото, ако ще плаваме на голям водоем като примерно Ивайловград или Тича е добре да изберем по-голяма лодка.Което е свързано с нашата безопасност и разбира се комфорт.Естествено ,ако ловим на микроязовир можем да ползваме по-малка лодка.Тук идва мястото ,където трябва да уточним,че за този вид риболов ни трябва двигател.Мощноста на двигателя зависи от големината на лодката.По отношение на големината на ботуша е важно да се знае,че за надуваемите лодки е нужен двигател с къс ботуш.За мощноста можем да се ориентираме по спецификацията на лодката.На всяка лодка е дадена максимална мощност на двигателя.Това означава ,че това е максимума,който може да се монтира на нея.Моделите,които могат да се използват за този вид риболов са доста.Започват от 2.5 m и могат да достигнат до 4.5 m

Очаквайте продължение.